Saturday, November 2, 2013

Paprik dgn Rempah Daging/ayam Alo






Bahan-bahan


ayam - dipotong kecil2
3 helai daun limau purut
2 ulas bwg merah - dihiris
3 ulas bwg putih - diketuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
1 sudu besar cili boh
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi - ditumbuk
1 sudu kecil Rempah Alo
bunga kobis, kacang panjang, karot dan jagung muda, sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis, perasa, garam.


Cara-caranya:


Panaskan kuali. 
Masukkan cili boh, bahan2 yg dihirisi, gaulkan sekejap. 
masukkan rempah alo. 
masuk pula ayam, (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).

Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis.
 Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. 
masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. 
semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

SELAMAT MENCUBA...


1 comment:

  1. macam2 boleh masak dgn sebotol Rempah Alo, jgn risau x tau guna, sbb Rempah Alo mcm rempah yg lain2 jgk, cuma tkr rempah yg biasa tuan/puan guna kpd rempah alo, tak susah pun. Lagi senang & lg mudah utk memasak, 1btl jika kurang memasak, boleh tahan dlm 1thn, dgn syarat lps guna simpan dlm peti, insyaallah tahan lama. 1btl blh masak 5 ekor ayam or 5 kilo daging, jika 3 btl rempah alo boleh masak utk 1 kawah kenduri kawin, jika nak masak 1 ekor ayam boleh guna dlm 4-5 sudu besar rempah alo, jika nak kurang ltk 4 sudu besar pun boleh.

    ReplyDelete