Friday, March 1, 2013

Sup Tulang dgn Rempah Daging Alo



















Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 1.5 kg tulang selangka 
  • Bahan dikisar : 3 inci halia 3 biji bwg merah 3 ulas bwg putih 2 sudu lada putih  5 sudu besar rempah daging alo, daun sup & 2 liter air

Cara-cara

Basuh tulang pastu rebus sekejap.. buang air rebusan tu. 2.Pastu rebus tulang dengan 2 liter air tu.. sampai empuk dagingnye... (letak sudu mase rebus utk cepat empuk) 3.Bila dah mendidih masukkn bahan kisar  dgn rempah alo.. biarkan m'didih.. 4.Bila da empuk letak la garam ngan ajinomoto(optional)... 5.Bila da ok rase dia, daging kat tulang tu da empuk bole masukkan daun sup... 6.Sedia untuk di santap...

Sorry step2 tak sempat ambik sbb Ibunda yg masak kat kg, sempat ambil yg dah siap .. heee

1 comment:

  1. rempah ni kalau siapa2 yg beli boleh pandai masak...

    ReplyDelete