Wednesday, August 14, 2013

Kari Ayam - Rempah Daging/Ayam Alo






Bahan-bahan ( 6 org )


* Bahan dikisar halus *
2 sudu besar cili boh - utk menumis
2 biji lada besar merah - utk hiasan
5 ulas bawang merah } *
4 ulas bawang putih }*
2 cm halia }*
2 cm kunyit hidup }*
* Bahan dikisar sekali*

sebelah ayam di potong
1 labu bwg besar dimayang
4 sudu besar rempah Alo (Rempah Daging/Ayam)
 tumis rempah
1 sk biji sawi
2 1/2 cwn santan cair
1 cwn santan pekat
2 keping asam gelugor
5 tangkai daun kari
2 biji ubi kentang or
2 biji terong
minyak utk menumis
garam,gula melaka, or gula & serbuk perasa


Cara-cara

Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan & pastikan jgn sampai hangit.
Masukkan cili boh, biji sawi, daun kari, kacau biar sebati, setelah itu masukkan bahan2 yg dikisar serta rempah Alo. Tumis hingga wangi.
Masukkan ayam & ubi kentang. Gaulkan ayam & kentang hingga bergaul rata dgn rempah tumisan biarkan lebih kurang 10minit dgn api sederhana.
Masukkan garam,gula,serbuk perasa,asam gelugor serta santan cair. Tutup periuk dan didihkan hingga ayam lembut.
Apabila ayam sudah lembut,masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.
Dengan api kecil, masak lagi selama 10 minit. Siap

No comments:

Post a Comment