Friday, August 23, 2013

Kari Ikan Tenggiri Dgn Rempah Ikan Alo

Photo






Resepi Kari Ikan Tenggiri Rempah Ikan Alo


Bahan-bahannya:

3 keping tenggiri sederhana tebal
RM3 santan fresh
1 sudu kecil biji sawi (jika suka x suka x pyh letak)
1 sudu besar cili boh (nak merah letak lebih cili boh)
1 sudu besar Rempah Ikan Alo*
3 ulas bawang putih-diblender*
2 ulas bawang besar-diblender*
campur bahan bertanda * jadikan pes
Daun kari
1 sb asam jawa – ambil airnya
Garam/gula secukup rasa
Bendi, tomato dan lada besar
Bahan untuk menumis:
3 ulas bawang kecil*
1 ulas bawang putih*
3cm halia*

*kesemuanya dihiris

Cara-caranya:

Panaskan minyak dalam periuk atau kuali, tumiskan cili boh & biji sawi, daun kari dan bahan yang telah dihiris sehingga kekuningan. kacau hingga naik baunya kemudian masukkan bahan2 yg telah diblender, naik bau masukkan santan.Kacau seketika masukkan ikan dan bendi.Setelah ikan masak masukkan air asam jawa, garam, aji dan sedikit gula jika suka.Perlahan kan api, kacau seketika masukkan belahan tomata dan lada besar, tutup api siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment