Friday, March 1, 2013

Inti Karipap dgn Rempah Alo




 

•• Bahan2 Untuk Intinya :-
• bawang besar
• cili boh / cili kering yg telah di kisar.
• Kentang ( Di potong dadu dan rebus hingga separuh masak
• Rempah Ikan Alo (kalau nak letak ikan)
• REmpah Daging Alo (kalau nak letak daging)
• Sedikit Garam, Perasa & Gula.
• Bahan2 Untuk Kulit:-
• Tepung gandum
• Air
• Minyak masak yang telah di panaskan.
Cara-cara
1. Cara- cara membuat kulit.
2. Tepung gandum dan minyak masak di adun sebati.Masukkan air sedikit demi sedikit
3. Uli adunan hingga sebati ( tepung tak melekat kat tangan )Jika masih melekat boleh tambah tepung.
4. Bulat2kan adunan.
5. Cara – cara membuat Intinya.
6. Tumis bawang besar hingga masak.Masukkan cili boh. Gaul rata.
7. Masukkan rempah alo mengikut jenis (ayam or ikan) .Bila dah naik minyak, masukkan garam, perasa & gula.
8. Kemudian masukkan kentang. Gaul kentang hingga rempah menyelaputi kentang tersebut
9. Kemudian Gaul rata.Tunggu hingga airnya kering dan bolehlah di tutup apinya. Biar sejuk.
10. Masukkan inti kedlm adunan dan di kelim.Bolehlah di goreng.
11. * Goreng dgn minyak sederhana panas, so that karipap tak berjerawat.. hahahaha

No comments:

Post a Comment