Friday, March 1, 2013

Ayam Percik dgn Rempah Daging Alo




Bahan-bahan (kuah percik) 4-5 orang

1 Sudu besar REMPAH DAGING ALO
9 ulas bawang merah (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
4 sudu besar cili kisar
400 ml santan pekat
3 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Minyak masak untuk menumis

Bahan-bahan (perap ayam)
1/2 ekor ayam
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1 sudu besar REMPAH DAGING ALO
Cara-cara
1. Kisar bahan-bahan untuk memerap ayam. Perap ayam selama 30 minit. Kemudian bakar ayam sehingga masak.
2. Untuk kuah, tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan REMPAH ALO. Kacau sekata, kemudian masukkan air.
4. Masukkan santan, belacan dan serai. Kacau hingga sekata.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Masak sehingga kuah menjadi pekat (30-40 minit).
7. Bila siap, curahkan kuah ke atas ayam yang telah dibakar.

No comments:

Post a Comment