Saturday, March 2, 2013

Laksa Kuah Merah Trg dgn Rempah Ikan Alo








Ulam2man




 Laksa Terengganu Kuah Merah
Bahan-bahan
1 kg laksa biasa [rebus sehingga lembut dan toskan]
Kalau di terengganu beli laksa kebok

Bahan Ulaman [hiris halus]
1 kuntum bunga kantan
150 gm kacang panjang
100 gm taugeh
200 gm kubis bulat
100 gm timun
50 gm daun kemangi/selasih

Sambal belacan:
100 gm cili merah
20 gm belacan [ dibakar wangi]
garam

Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat.

Bahan utk kuah:
600 gm ikan selayang
1500 ml santan [1 biji kelapa]
1 keping gula melaka
1 Kerisik bekas kecil
6 sudu besar rempah ikan alo
3 keping asam keping
80 ml minyak masak utk menumis
garam secukup rasa
perasa aji (jika tak suka jgn letak)
8 sudu besar cili boh


Bahan2 mesin
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas

Cara membuat:
1. Ikan di rebus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, perasa, kerisik dan gula melaka.
4. masakkan kan sehingga kuah naik minyak dan sederhana pekat serta bangkit baunya.
5. Hidangkan laksa bersama kuah, ulaman dan sambal belacan

No comments:

Post a Comment