Friday, March 1, 2013

Kambing Masak Hitam dgn Rempah Daging Alo



KAMBING MASAK HITAM dgn REMPAH DAGING ALO
• 1kg daging kambing
• 2 sudu besar rempah alo
• *1 biji bwg besar
• *2cm halia
• *2 biji bwg putih
• 2 sudu besar cili giling/mesin
• Kicap
• 2/3 sudu air asam jawa
• sedikit gula merah
• Garam & kunyit
1. Potong daging kambing mengikut kesesuaian anda. Bersihkan.
2. Mesin/blendkan semua bahan bertanda (*). Gaulkan daging kambing tadi bersama dengan garam kunyit, bahan blend, cili mesin dan kicap. Perapkan selama 30 minit.
3. Panaskan minyak untuk menumis (2/3 sudu). Tumis bahan perap tadi. Kacau rata kemudian tutup periuk sekejap.
4. Masukkan air asam jawa dan tambahkan air jika perlu untuk melembutkan daging tersebut. Bila daging dah lembut, masukkan gula merah. Masak sekejap. Siap untuk dimakan.-kite selalu msk kamben 1.5-2 jam baru betul2 lembut.
5. Campuran rempah2 tadi akan membantu menghilangkan ‘bau’ kambing bagi mereka yg tak suka bau kambing.

No comments:

Post a Comment