Friday, March 1, 2013

Gulai Ayam dgn Rempah Daging Alo


Ayam se ekor dipotong dan dibersihkan
santan RM1.00 *memang nampak sikit santannya tapi kuahnya nanti akan cantik sebab masak guna api kecil*
rempah alo 1 senduk kecil 

 ubi kentang 4 biji
# bawang merah besar(bawang India) 5 labu
# halia 1 setengah inci
# bawang putih 4 ulas
3 sudu besar cili boh
3 asam keping
garam secukup rasa
perasa aji
gula melaka secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

Mesin bahan yang bertanda # kemudian tumiskan cili boh dan masukkan bahan2 kisar kesemuanya. Kemudian masukkan rempah alo. Dikacau-kacau sebentar,
Biarkan rempah betul2 masak.
Kemudian masukkan ayam, balik2kan biar bersalut dengan rempah di dalam periuk. Masak guna api kecil kalau tidak dikhuatiri hangit pula jadinya.
Biarkan ayam kecut dan masak sebati
Masukkan asam keping.
Ok, sampai time masukkan santan dan 'air masak'. Curahkan perlahan2 'air masak' di sekeliling bahan dalam periuk diikuti santan. Godek2kan santan dan air biar bercampur. Bahan2 ditengah biarkan saja tenggelam perlahan2, jangan dikacau* Bila santan dah mula menggelegak, masukkan kentang. Biarkan masak dengan menggunakan api kecil. Gulai bolehlah di kacau sekali-sekali. Bila kentang dah empuk, bolehlah dimasukkan garam, gula, aji dan manisan. Gulai dah sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment