Saturday, March 2, 2013

Kari Kepala Ikan Salmon dgn Rempah Ikan Alo


 
• 500 gm ikan salmon (atau ikan lain)
• 1 biji bawang besar- dikisar
• 2 ulas bawang putih- dikisar
• 4 biji bawang merah-dihiris
• daun kari
• sedikit air asam jawa
• 2 sudu besar rempah ikan Alo
• 1 cawan santan pekat
• 2 cawan air
• garam & gula
1. Campurkan bahan kisar, santan pekat, ikan dan garam dalam mangkuk.
2. Tumiskan bawang merah dan daun kari sehingga wangi.
3. Masukkan campuran santan tadi bersama rempah alo dan kacau lagi. Kacau sekali skala dan tunggu hingga pecah minyak.
4. Masukkan ikan, air, air asam jawa dan gula. Kalau kuah agak pekat, boleh tambah air lagi.
5. Ejas rasa masam, masin dan manis ikut selera masing2.
6. Masak hingga kuah agak pekat. Siap

No comments:

Post a Comment