Friday, March 1, 2013

Nasi Kari Berdaging dgn Rempah Alo & Dalca

Photo: Resipi Nasi Kari Berdaging
• 1 kg beras dan air ikut sukatan beras
• 200g daging (dihiris nipis)
• 3 sudu besar REMPAH DAGING ALO
• 1 tangkai daun kari
• air dan garam
• bhn hiris: 1 biji tomato, 1 cm halia, 5 bj bwg merah, 3 ulas bwg putih dan 1 biji bwg besar
1. tumis bahan yg dihiris. Kemudian masukkan rempah,  yg telah dibancuh dgn air. Kacau lagi sampai naik bau bersama daun kari.
2. Masukkan daging dan masak sampai empuk.
3. masukkan bhn tumis ke dalam periuk nasi yg telah disukat airnya.Masak nasi macam biasa.
4. tips: sedap juga kalau dimkn dgn telur rebus yg digoreng. Nk spesel lagi, perap sekejap telur rebus dgn sedikit bhn hiris sebelum digoreng atau makan dgn dalca

 Resipi Nasi Kari Berdaging
• 1 kg beras dan air ikut sukatan beras
• 200g daging (dihiris nipis)
• 3 sudu besar REMPAH DAGING ALO
• 1 tangkai daun kari
• air dan garam
• bhn hiris: 1 biji tomato, 1 cm halia, 5 bj bwg merah, 3 ulas bwg putih dan 1 biji bwg besar
1. tumis bahan yg dihiris. Kemudian masukkan rempah, yg telah dibancuh dgn air. Kacau lagi sampai naik bau bersama daun kari.
2. Masukkan daging dan masak sampai empuk.
3. masukkan bhn tumis ke dalam periuk nasi yg telah disukat airnya.Masak nasi macam biasa.
4. tips: sedap juga kalau dimkn dgn telur rebus yg digoreng. Nk spesel lagi, perap sekejap telur rebus dgn sedikit bhn hiris sebelum digoreng atau makan dgn dalca





Dalca daging dgn rempah daging alo..


• 200gm kacang dhal - direbus
• 200gm daging lembu - dihiris
• 2 biji terung bulat - dipotong kecil2
• 2 biji lobak merah (karot) - dipotong kecil2
• 2 biji kentang
• 10 batang kacang panjang - dipotong
• 50gm serbuk kari daging + sedikit air
• 4 cawan santan
• Sedikit daun kari
• 1 sudu besar cili boh
• Minyak masak dan garam
• Bahan tumisan:
• 2 sudu besar REMPAH DAGING ALO
• 5 ulas bawang merah - dikisar
• 2 cm halia - dikisar
• 3 ulas bawang putih - dikisar
• 2 biji bawang besar - dikisar
Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan cili boh, daun kari bersama dengan REMPAH ALO hingga berbau.
2. Masukkan bahan2 kisar dan kacau hingga sebati.
3. Seterusnya masukkan daging dan perlahankan api. Masak hingga daging lembut.
4. Akhir sekali, masukkan kacang dhal, santan, sayur-sayuran dan garam. Masak hingga mendidih.

No comments:

Post a Comment