Sunday, March 3, 2013

Ikan 3 Rasa Dgn Rempah Ikan Alo





 

 


 

Bahan-bahan

Seekor ikan siakap

  • 3 biji bawang putih - dicincang halus
  • 5 biji bawang merah - dicincang halus
  • 8 biji cili padi - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili )
  • 1 biji tomato - dipotong dadu
  • 2 kerat nenas - di potong dadu
  • 2 sudu cili boh
  • 2 sudu sos tiram
  • 3 sudu sos tomato
  • 3 sudu sos cili
  • 1 sudu kecil rempah ikan alo
  • serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
  • Minyak

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili padi yg telah dicincang tadi & goreng seketika. 
  4. Masukkan tomato cincang, sos tomato, sos cili, sos tiram, rempah alo, gula, garam, bahan perasa & sedikit air kalau tak nak pekat.
Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun saderi, daun bawang 


No comments:

Post a Comment