8 biji cili padi - dicincang
halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili )
1 biji tomato - dipotong dadu
2 kerat nenas - di potong
dadu
2 sudu cili boh
2 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
1 sudu kecil rempah ikan alo
serbuk kunyit, garam, gula
& serbuk perasa
Minyak
Cara-cara
Ikan dibersihkan dan
dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh. Goreng ikan tersebut
sehingga garing. Angkat & toskan.
Panaskan minyak di dalam
kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga
separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi
sehingga naik bau.
Masukkan cili padi yg telah
dicincang tadi & goreng seketika.
Masukkan tomato cincang, sos tomato, sos cili, sos
tiram, rempah alo, gula, garam, bahan perasa & sedikit air kalau tak
nak pekat.
Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan
hiaskan dengan daun saderi, daun bawang
No comments:
Post a Comment